Contact Form

Name

Email *

Message *

Cari Blog Ini

Kereken 60 Evvel Ezelott Hunyt El Soos Imre Aki Bar Nagyon Fiatalon 27 Evesen Tavozott Az Elok Sorabol Megis A Magyar Szinjatszas Halhatatlanjai Koezoett Van A Helye

60 éve halt meg Magyarország legnagyobb színésze

Kereken 60 évvel ezelőtt hunyt el Soós Imre, aki bár nagyon fiatalon, 27 évesen távozott az élők sorából, mégis a magyar színjátszás halhatatlanjai között van a helye.

Tehetsége már gyermekkorában megmutatkozott

Soós Imre egy nyolcgyermekes szegényparaszti családban született 1930-ban. Azonban tehetsége korán megmutatkozott, már gyermekkorában színdarabokat írt és játszott el falujában. A színi pályán kilencévesen debütált, a komáromi Csokonai Színházban.

Legendás alakítások a színpadon

Soós Imre 1949-ben szerződött a Nemzeti Színházhoz, ahol legendás alakításokat nyújtott. Egyik legemlékezetesebb szerepe a "Szomorú vasárnap" című darabban volt, amelyben a főhőst, a zeneszerző Seress Rezsőt alakította. Soós Imre szinte minden szerepében zseniális volt, legyen az drámai vagy vígjátéki. Játéka képes volt még a legegyszerűbb történetet is élettel megtölteni.

A politika játékszere

Soós Imre tehetsége mellett a magánélete is gyakran került a nyilvánosság elé. Egy időben a "népi színész" szerepébe kényszerítették, és a pártpropagandában is szerepelt. Ez azonban egyáltalán nem volt ínyére, és a színpadon kívül egyre inkább a démonjaival küzdött.

Öngyilkosság vagy gyilkosság?

Soós Imre 1957. június 20-án hunyt el, máig tisztázatlan körülmények között. A hivatalos jelentés szerint feleségével együtt öngyilkosságot követett el, azonban sokan úgy gondolják, hogy meggyilkolták.

Emléke örökké velünk marad

Soós Imre halála hatalmas veszteség volt a magyar színjátszás számára. Tehetsége és legendás alakításai örökre bevésődtek a magyar kultúra történetébe. Még most, 60 évvel halála után is gyakran emlegetik a legnagyobb magyar színészek között.


Comments